فواید فیزیوتراپی زانو

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

فواید فیزیوتراپی زانو بر درمان آسیب‌های زانو

زانو یکی از مهم‌ترین و پیچیده‌ترین مفاصل بدن است که می‌تواند برای بسیاری از افراد، یک ناحیه دردسرساز باشد. اگرچه اغلب آسیب‌های زانو می‌تواند ناشی از یک آسیب ورزشی باشد، اما تغییرات زانو مربوط به افزایش سن، معمولاً در افراد بالای ۵۰ سال رخ می‌دهد. آسیب‌های زانو در کودکان در حال رشد نیز دیده می‌شود و می‌تواند بر فعالیت‌های بدنی آن‌ها تأثیر بگذارد که ممکن است منجر به بروز مشکلات دیگری در آینده آن‌ها شود.آسیب‌های مفصل زانو بر اساس نوع و میزان آسیب، می‌تواند خفیف یا شدید و دردناک باشد. هر یک از آسیب‌هایی که بر مفصل زانو تأثیر می‌گذارد، می‌تواند راه رفتن، بلند شدن از صندلی، بالا رفتن از پله‌ها یا انجام هر گونه فعالیت ورزشی را دشوار کند. فیزیوتراپیست‌ها برای تشخیص و درمان آسیب‌های مفصل زانو می‌توانند به شما در کاهش درد و بازگرداندن حرکت، به شما کمک کنند.

عملکرد اولیه زانو

زانو که برای حمایت و حرکت یکپارچه است، یکی از جنبه‌های اصلی کنترل حرکت و تعادل ما است. با توجه به اتصالات و موقعیت عضلانی زیاد در بدن، زانوهای ما برای زمانی که راه می‌رویم، می‌دویم و یا می‌پریم، مهم هستند. ساختار زانو به نحوی است که در الگوی راه رفتن ما تأثیر به سزایی دارد و این همان دلیلی است که انسان، در میان صدها پستاندار، می‌تواند ایستادن ثابت روی هر دو پا را حفظ کند. زانو به دلیل موقعیت آن، به کارآمدتر و مؤثرتر شدن حرکت، کمک می‌کند، زیرا زمانی که خم می‌شود، سپس امتداد می‌یابد، در طول راه رفتن، انرژی موردنیاز برای حرکت را کاهش می‌دهد.

مفصل زانو که برای حمایت نیز یکپارچه است، مسئول انتقال نیرو در حین حرکات اندام تحتانی و هنگام ایستادن است. از آنجایی که مقدار زیادی حرکت از طریق اندام تحتانی در دسترس است، نیروی زیادی نیز از طریق آن منتقل می‌شود. هنگامی که ایستاده‌ایم یا پای خود را در حین راه رفتن روی زمین قرار می‌دهیم، نیرویی از فشار وارده به زمین، به سمت پا فرستاده می‌شود. برای کاهش فشار روی استخوان‌ها، این نیرو از طریق زانو به پا منتقل می‌شود، جایی که جذب می‌شود و از بین می‌رود تا اطمینان حاصل شود که فشار غیرضروری روی مچ پا یا باسن وارد نمی‌شود.

آسیب‌های رایج زانو

زانو از ساختارهای مهم زیادی تشکیل شده است که هر یک از آن‌ها ممکن است آسیب ببیند. شایع‌ترین آسیب‌های زانو شامل شکستگی در اطراف زانو، دررفتگی، رگ به رگ شدن و پارگی بافت‌های نرم مانند رباط‌ها هست. در بسیاری از موارد، صدمات شامل بیش از یک ساختار در زانو می‌شود. درد و تورم، شایع‌ترین نشانه آسیب زانو هستند. علاوه بر این، زانوی شما ممکن است دچار گرفتگی شود و یا قفل گردد. بسیاری از آسیب‌های زانو باعث بی‌ثباتی در حرکت می‌شوند و این احساس را به شما منتقل می‌کند که دیگر زانوی شما عملکرد همیشگی را ندارد. آسیب‌های رایج زانو عبارت‌اند از:

  • شکستگی: استخوانی که اغلب در معرض شکسته شدن قرار می‌گیرد، کشکک است. انتهای استخوان ران و ساق در جایی که به هم می‌رسند و مفصل زانو را تشکیل می‌دهند نیز، ممکن است دچار شکستگی شوند. بسیاری از شکستگی‌های اطراف زانو در اثر ضربه‌های پرانرژی مانند سقوط از ارتفاع قابل‌توجه و برخورد وسایل نقلیه در اثر تصادفات ایجاد می‌شوند.

  • دررفتگی: این آسیب زمانی رخ می‌دهد که استخوان‌های زانو به طور کامل یا جزئی از جای خود خارج شوند. به عنوان مثال، استخوان ران، کشکک و همچنین درشت‌نی، می‌توانند از جای خود خارج شوند. دررفتگی، می‌تواند به دلیل ناهنجاری در ساختار زانوی فرد ایجاد شود، اما در افرادی که ساختار طبیعی زانو دارند، دررفتگی‌ها اغلب به دلیل ضربه‌های پرانرژی مانند زمین خوردن، تصادف با وسایل نقلیه و تماس‌های مرتبط با فعالیت‌های ورزشی ایجاد می‌شود.

  • پارگی رباط صلیبی قدامی (ACL): رباط صلیبی قدامی اغلب در حین فعالیت‌های ورزشی، آسیب می‌بیند. ورزشکارانی که در ورزش‌های پرطرفدار مانند فوتبال و یا بسکتبال شرکت می‌کنند، بیشتر در معرض آسیب رباط صلیبی قدامی خود هستند. تغییر جهت سریع یا فرود آمدن نادرست از یک پرش، می‌تواند ACL را پاره کند. حدود نیمی از صدمات وارده به رباط صلیبی قدامی همراه با آسیب به سایر ساختارهای زانو مانند غضروف مفصلی، منیسک یا سایر رباط‌ها رخ می‌دهد.

  • پارگی رباط صلیبی خلفی (PCL): رباط صلیبی خلفی اغلب در اثر ضربه به جلوی زانو در حالی که زانو خم شده است، آسیب می‌بیند. این اغلب در تصادفات وسایل نقلیه موتوری و تماس‌های مرتبط با ورزش، رخ می‌دهد. پارگی‌های رباط متقاطع خلفی معمولاً پارگی‌های جزئی با پتانسیل بهبود خودبه‌خودی هستند.

  • پارگی رباط جانبی(MCL):‌ آسیب به رباط‌های جانبی معمولاً در اثر نیرویی ایجاد می‌شود که زانو را به طرفین فشار می‌دهد. این‌ها اغلب آسیب‌های تماسی هستند. آسیب‌های MCL معمولاً در اثر ضربه مستقیم به خارج زانو ایجاد می‌شود و اغلب مربوط به ورزش است. ضرباتی که به داخل زانو وارد می‌‌شود و زانو را به سمت بیرون می‌راند، ممکن است به رباط جانبی آسیب برساند. پارگی رباط جانبی، کمتر از سایر آسیب‌های زانو رخ می‌دهد.

  • پارگی رباط فیبولار (LCL): پارگی LCL نیز، یک آسیب شایع در ورزش است. به طور مشابه، مانند MCL، اغلب به دلیل پیچش بیش از حد، به طور کلی هنگام تحمل وزن و یا نیروهای واروس، مانند برخورد به زانو داخلی، بیشتر از آن چیزی که رباط می‌تواند مقاومت کند، ایجاد می‌شود. پارگی LCL را می‌توان با صدای پارگی قابل درک با علائمی از جمله درد حاد (محلی در خارج از زانو)، تورم، سفتی، محدوده حرکتی محدود و احساس اینکه زانو به داخل و خارج می‌شود، نشان داد.

  • پارگی مینیسک:‌ پارگی ناگهانی منیسک اغلب در حین ورزش اتفاق می‌افتد. پارگی منیسک می‌تواند هنگام چرخش، پرش، چرخاندن یا تکان خوردن ایجاد شود. پارگی منیسک نیز ممکن است در نتیجه آرتریت یا افزایش سن رخ دهد. در صورتی که منیسک‌ها با افزایش سن، ضعیف شده باشند، فقط یک چرخش ناخوشایند هنگام بلند شدن از روی صندلی ممکن است برای ایجاد پارگی کافی باشد.

  • پارگی تاندون کشکک: تاندون‌های چهار سر ران و کشکک، ممکن است کشیده و پاره شوند. اگرچه هر کسی می‌تواند به این تاندون‌ها آسیب برساند، پارگی‌ها در میان افراد میانسالی که ورزش‌های دویدن یا پرش انجام می‌دهند، شایع‌تر است. سقوط، اعمال نیروی مستقیم به جلوی زانو و فرود ناشی از پرش، از علل شایع آسیب تاندون زانو هستند.

انواع روش‌های درمان آسیب‌ زانو

هنگامی که برای اولین بار زانوی شما آسیب می‌بیند، روش RICE که شامل استراحت، گذاشتن کمپرس یخ، فشرده‌سازی ملایم و بالا بردن ارتفاع زانو به میزان کافی، می‌تواند به سرعت بخشیدن روند بهبودی شما کمک کند؛ اما در مواردی که درد ناشی از آسیب حتی با انجام روش RICE بهبود نمی‌یابد، در اسرع وقت به دنبال درمان باشید، مواردی همچون:

  • صدای ترکیدگی را بشنوید و احساس کنید که زانوی خود در زمان آسیب بیرون زده است.
  • درد شدید دارید.
  • نمی‌توانید زانوی خود را حرکت دهید.
  • شروع به لنگیدن می‌کنید.
  • تورم در محل آسیب داشته باشید.

نوع درمانی که پزشک شما توصیه می‌کند، به عوامل مختلفی مانند شدت آسیب، سن، سلامت عمومی و سطح فعالیت بستگی دارد. بسیاری از آسیب‌های زانو را می‌توان با اقدامات ساده‌ای درمان کرد:

  • پزشک ممکن است یک بریس را برای جلوگیری از حرکت زانوی شما توصیه کند. اگر استخوانی شکسته شده است، گچ یا بریس ممکن است استخوان‌ها را در زمان بهبودی در جای خود نگه دارد. برای محافظت بیشتر از زانوی خود، ممکن است به شما عصا داده شود تا از وارد کردن وزن به پای خود جلوگیری کنید.
  • فیزیوتراپی تمرینات خاص عملکرد زانوی شما را بازگردانده و عضلات ساق پا را که از آن حمایت می‌کنند، تقویت می‌کند.
  • داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، مانند آسپرین و ایبوپروفن، درد و تورم را کاهش می‌دهند.

بسیاری از شکستگی‌ها و آسیب‌های اطراف زانو برای بازگرداندن کامل عملکرد به پای شما، نیاز به جراحی دارند. در برخی موارد، مانند بسیاری از پارگی‌های ACL، جراحی را می‌توان به روش آرتروسکوپی با استفاده از ابزارهای مینیاتوری و برش‌های کوچک انجام داد. بسیاری از آسیب‌ها نیاز به جراحی باز با برش بزرگ‌تر دارند که دید مستقیم‌تر و دسترسی آسان‌تر به ساختارهای آسیب‌دیده را برای جراح فراهم می‌کند.

فواید فیزیوتراپی زانو بر بهبود آسیب زانو

فیزیوتراپی برای این آسیب‌های وارد شده بر زانو، به منظور اطمینان از بهبودی مناسب و کامل، بسیار مهم است. اگرچه هر آسیب، اندکی متفاوت است، اما فیزیوتراپی می‌تواند به اطمینان از وجود روند صحیح بهبودی و کار بر روی یک برنامه توان‌بخشی کمک کند که به شما این امکان را می‌دهد تا اهداف بهبودی کامل را به موقع اجرا کنید. برنامه‌های ورزشی در طول توان‌بخشی آسیب‌های زانو، از اهمیت بسیاری برخوردار خواهند بود. از آنجایی که زانو، یک مرکز حرکتی اصلی است و برای ثبات به منظور بازگرداندن عملکرد کامل برای کار، ورزش و زندگی عمومی، مهم است، زانو به بازیابی مجدد تدریجی نیاز دارد، در غیر این صورت ممکن است عوارض بیشتری رخ دهد.

در جلسه اول فیزیوتراپی زانو، چه اتفاقی می‌افتد؟

هنگامی که به یک فیزیوتراپیست مراجعه می‌کنید، در اولین ویزیت شما، درمانگر به پای شما نگاهی می‌اندازد تا بررسی کند که زانوی شما به چه میزان خم می‌شود، صاف می‌شود و حرکت می‌کند. آن‌ها همچنین خواهند دید که آیا:

  • حفظ تعادل برای شما سخت است؟
  • زانودرد دارید؟
  • وقتی ساق پای خود را به جلو و عقب حرکت می‌دهید، درد می‌کند؟
  • ایستادن روی یک پا سخت است؟

برای تشخیص نقاط دردناک و آسیب‌دیده، فیزیوتراپیست ممکن است از شما بخواهد که روی یک پا بپرید یا کمی روی تردمیل قدم بزنید. بعد از معاینه و بررسی شدت درد، نوع و میزان آسیب، فیزیوتراپیست به شما یک برنامه درمانی ارائه می‌دهد. او درباره راه‌های بازسازی قدرت و حرکت در پا و زانو با شما صحبت خواهد کرد تا بتوانید احساس بهتری داشته باشید و به انجام کارهایی که دوست دارید، بازگردید. همچنین ممکن است به شما توصیه کند که از عصا، واکر یا پوشیدن کفش‌های مخصوص برای جلوگیری از افتادن در خانه در حین بهبودی استفاده کنید.

اقداماتی که بعد از بعد از اولین جلسه فیزیوتراپی زانو انجام می‌شود

شما شروع به کار روی قوی‌تر کردن ماهیچه‌های پای خود خواهید کرد که بخشی از فشار وارد شده را از زانوی شما می‌گیرد و درد را کاهش می‌دهد. فیزیوتراپیست، تمریناتی را به شما می‌دهد تا در خانه انجام دهید و به شما نشان می‌دهد که چگونه آن‌ها را با خیال راحت تمرین کنید. تمرینات قدرتی، بخش کلیدی تمرینات فیزیوتراپی است. شما معمولاً با چند مورد از تمرینات در یک زمان شروع می‌کنید و سپس با قوی‌تر شدن زانو، به مرور زمان، کارهای بیشتری انجام می‌دهید. ممکن است لازم باشد وزنه‌هایی اضافه کنید تا ماهیچه‌هایتان سخت‌تر کار کنند؛ اما توجه داشته باشید که اگر فعالیتی برای شما دردناک است، به فیزیوتراپیست خود بگویید. به طور کلی معمول است که در ابتدای تمرینات، کمی ناراحتی در ناحیه آسیب‌دیده زانوی خود داشته باشید، اما اگر درد زیادی احساس کردید، دست از ادامه تمرین بکشید.

ممکن است بعد از درمان احساس سفتی یا درد داشته باشید، بنابراین از قبل برای استراحت به موقع، برنامه‌ریزی کنید. حتماً در چنین مواقعی از پزشک یا فیزیوتراپیست خود بپرسید که چگونه می‌توانید از این درد خلاص شوید.فیزیوتراپ شما همچنین ممکن است از برق برای کمک به بهبود قدرت عضلات پا و حرکت زانو استفاده کند. این روشی است به نام “TENS” که مخفف تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست است. آن‌ها تکه‌های چسبنده‌ای به نام الکترود را در قسمت جلوی ران بالای زانو قرار می‌دهند. یک سیم هر یک را به دستگاه TENS متصل می‌کند. آن‌ها آن را روشن می‌کنند و وقتی این کار را می‌کنند، سیگنال‌های الکتریکی کوچک، اعصاب عضله‌تان را تحریک می‌کند. این کار جریان خون شما را افزایش می‌دهد و به کاهش درد کمک می‌کند.

چه مدت طول می‌کشد تا آسیب‌ زانو بهبود باید؟

پزشک یا فیزیوتراپیست به شما خواهد گفت که چند وقت یکبار باید برای درمان مراجعه کنید. ممکن است چندین بار در هفته به مدت ۶ هفته یا بیشتر باشد. مقدار آن بستگی به این دارد که زانوی شما چقدر درد می‌کند و اینکه آیا جراحی کرده‌اید یا خیر. فیزیوتراپیست با پزشک شما در تماس خواهد بود و در مورد پیشرفت بهبودی شما صحبت خواهد کرد.

چگونه می‌توان از آسیب زانو جلوگیری کرد؟

حتی اگر زانو به گونه‌ای طراحی شده است که تا پنج برابر وزن بدن را تحمل کند، باید مراقب بود. چه وزنه‌برداری یا خانه تکانی، دانستن و اجرای تکنیک بلند کردن صحیح برای عملکرد زانو، ضروری است. به طور مشابه، گرم کردن مفصل قبل از فعالیت بدنی نیز احتمال به زانو را آسیب را کاهش می‌دهد. انجام تمرینات تقویتی و اصلاحی به طور صحیح و تمریناتی مانند اسکات و لانژ را می‌توان برای تقویت مفاصل، به ویژه رباط‌ها و عضلات اطراف آن و جلوگیری از آسیب استفاده کرد. به همین ترتیب، مشاوره فیزیوتراپی بدون در نظر گرفتن آسیب، می‌تواند به مراحل بهبودی کمک کند. به طور کلی، در صورت آسیب، استراحت، اولین توصیه خواهد بود، زیرا ممکن است به دلیل پیچیدگی مفصل زانو، آسیب بیشتری رخ دهد.

جهت آشنایی با محصولات طبی و پزشکی به سایت سیلارس شاپ مراجعه نمائید.

بهترین فیزیوتراپی در اصفهان فیزیوتراپی ایرانیان با پیشرفته ترین و مجهزترین دستگاه های روز دنیا در خدمت شما عزیزان می باشد

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]