آیا بورسیت مفصل ران قابل درمان است؟
بورسها، کیسههای کوچک و ژله مانندی هستند که در سرتاسر بدن از جمله در اطراف شانه، آرنج، لگن، زانو و پاشنه قرار دارند. آنها حاوی مقدار کمی مایع هستند و بین استخوانها و بافتهای نرم قرار میگیرند و به عنوان بالشتک برای کمک به کاهش اصطکاک ناشی از حرکت عمل میکنند. بورسیت، التهاب بورس است. دو بورس اصلی در مفصل ران وجود دارد که معمولاً تحریک و ملتهب میشوند. یکی از آنها، ناحیه استخوانی لگن را میپوشاند. هنگامی که آن ناحیه ملتهب میشود، به آن بورسیت تروکانتریک میگویند.
این شایعترین شکل بورسیت لگن است. بورسای ایلیوپسواس در داخل لگن و نزدیک کشاله ران نیز میتواند ملتهب شود. در حالی که این نوع بورسیت به اندازه بورسیت تروکانتریک رایج نیست، اما هر دوی اینها به طور مشابه درمان میشوند. بورسیت معمولاً با فشار بیش از حد یا استفاده مکرر از نواحی اطراف مفاصل شما همراه است. به عنوان مثال، بیمارانی که برای مدت طولانی میدوند یا دوچرخهسواری میکنند، در معرض خطر ابتلا به بورسیت لگن هستند. همچنین میتواند در اثر ضربه مستقیم یا عفونت ایجاد شود.
بورسیت هیپ(بورسیت مفصل ران) چیست؟
این بیماری (که بورسیت تروکانتریک نیز نامیده میشود)، زمانی رخ میدهد که یک یا هر دو از ۲ بورس (کیسههای پر از مایع در کناره ران) آسیبدیده، تحریکشده یا ملتهب شوند. بورسیت، به این معنی است که بورس تحریک شده و ملتهب شده است که معمولاً باعث درد میشود. به طور معمول بورسا به عنوان یک بالشتک برای ماهیچهها و تاندونهای نزدیک به آن عمل میکند. برخی موقعیتها، حرکات یا فرآیندهای بیماری میتوانند باعث اصطکاک یا فشار مداوم بر روی بورس شوند و منجر به ایجاد بورسیت شوند. هنگامی که بورس آسیب میبیند، آن عضلات و تاندونها به آرامی روی آن نمیلغزند و ممکن است دردناک شوند.
چه چیزی باعث بورسیت تروکانتریک میشود؟
بورسیت تروکانتریک میتواند ناشی از یک یا چند مورد از رویدادهای زیر باشد:
- آسیب به لگن. این میتواند شامل افتادن روی لگن، برخورد لگن به یک جسم یا دراز کشیدن در یک طرف بدن برای مدت طولانی باشد.
- بازی یا فعالیتهای کاری که باعث استفاده بیش از حد یا آسیب به نواحی مفصلی میشود. چنین فعالیتهایی ممکن است شامل دویدن از پلهها، بالا رفتن یا ایستادن برای مدت طولانی باشد.
- وضعیت بدنی نادرست. این وضعیت میتواند ناشی از اسکولیوز، آرتریت ستون فقرات کمری (پایین) و سایر مشکلات ستون فقرات باشد.
- تنش وارد شده بر روی بافتهای نرم در نتیجه یک مفصل یا استخوان غیرطبیعی یا نامناسب (مانند تفاوت طول پا یا آرتریت در مفصل).
- سایر بیماریها یا شرایط. اینها ممکن است شامل آرتریت روماتوئید، نقرس، پسوریازیس، بیماری تیروئید یا یک واکنش غیرمعمول دارویی باشد. در موارد نادر، بورسیت میتواند ناشی از عفونت باشد.
- جراحی قبلی در اطراف لگن یا کاشت پروتز در مفصل ران.
- خار استخوان لگن یا رسوب کلسیم در تاندونهایی که به تروکانتر متصل میشوند.
بورسیت در زنان و در افراد میانسال یا مسن شایعتر است. فراتر از شرایط ذکر شده در بالا، در بسیاری از موارد، علت بورسیت تروکانتریک ناشناخته است.
علائم بورسیت مفصل ران
درد لگن، شایعترین علامت بورسیت مفصل ران است. درد در نزدیکی مفصل ران شروع میشود و ممکن است به ناحیه بیرونی ران گسترش یابد. ویژگیهای درد ممکن است با پیشرفت شرایط تغییر کند. در اوایل، درد ممکن است تیز و شدید باشد، اما با ادامه این وضعیت، درد ممکن است شدت کمتری داشته باشد. اکثر مردم متوجه میشوند که درد بورسیت مفصل ران در شبهنگام دراز کشیدن روی مفصل ران آسیبدیده، بدتر میشود. همچنین ممکن است هنگام ایستادن پس از نشستن طولانیمدت یا هنگام راه رفتن، بالا رفتن از پلهها یا چمباتمه زدن برای مدت طولانی، شدیدتر باشد. بورسیت مفصل ران میتواند باعث مشکلات حرکتی قابلتوجهی شود که اغلب به درد هنگام حرکت مربوط میشود. سایر علائم بورسیت عبارتاند از:
- درد یا سفتی مبهم در مفصل یا ناحیه اطراف آن
- درد همراه با حرکت
- تورم مفاصل
- گرما در پوست اطراف مفصل
- قرمزی پوست اطراف مفصل
بورسیت مفصل ران چگونه تشخیص داده میشود؟
علائم بورسیت لگن، میتواند با علائم سایر بیماریها اشتباه گرفته شود. برای تشخیص بورسیت مفصل ران، پزشک باید سایر مشکلاتی را که میتواند باعث درد بیرونی مفصل ران شود، مانند استئوآرتریت لگن، تاندونیت، سندرم گرفتگی هیپ و سایر شرایطی که بر کمر تأثیر میگذارند، رد کند. برای شناسایی علت اصلی درد لگن، پزشک از ترکیبی از ابزارهای تشخیصی استفاده میکند.
ویزیت پزشکی
یک پزشک از طریق مصاحبه با بیمار در مورد تاریخچه پزشکی او میپرسد. بیمار باید در خصوص شروع علائم، الگوی درد و سایر علائم و چگونگی تأثیر علائم بر سبک زندگی را شرح دهد. سپس پزشک، مفصل بیمار را معاینه میکند و به تورم، حساسیت و نقاط درد اشاره میکند. پزشک همچنین از یک سری آزمایشهای فیزیکی استفاده میکند، مانند اینکه از بیمار میخواهد پا را به سمت بیرون و دور از بدن حرکت دهد (ابداکشن) و در خط وسط بدن (اداکشن) به داخل و سراسر بدن بپردازد. ممکن است در معاینه پزشکی، تشخیص داده شود یا آزمایشهای تشخیصی اضافی تجویز شود.
تصویربرداری پزشکی
اگر مشخص نباشد که علائم، ناشی از بورسیت لگن است یا بیماری دیگری، پزشک ممکن است درخواست تصویربرداری کند، مانند:
- اشعه ایکس. رایجترین نوع تصویربرداری پزشکی که درخواست داده میشود، اشعه ایکس است. اشعه ایکس میتواند به تعیین اینکه آیا شکستگی ناشی از تنش یا آرتروز، ریشه درد لگن است یا خیر، کمک میکند.
- MRI برای تشخیص بورسیت هیپ ضروری نیست، اما ممکن است برای تائید یا رد تشخیصهای احتمالی تجویز شود. MRI نمای دقیقی از بافت نرم ارائه میدهد و ناهنجاریهایی مانند بورس متورم یا تاندون آسیبدیده را تشخیص میدهد.
- سونوگرافی. مشابه MRI، سونوگرافی برای تشخیص بورسیت هیپ ضروری نیست. سونوگرافی میتواند نواحی مایع مانند مایع سینوویال اضافی موجود در بورس متورم را تشخیص دهد.
به طور کلی، تصویربرداری پزشکی نمیتواند تعیین کند که آیا بورسیت هیپ به دلیل عفونت (بورسیت سپتیک) ایجاد شده است یا خیر.
آسپیراسیون و تستهای آزمایشگاهی
پزشک ممکن است توصیه کند بورس ملتهب، آسپیراسیون شود، به خصوص اگر مشکوک به عفونت بورس باشد. در طی آسپیراسیون، مایع از بورس ران با یک سوزن و سرنگ خارج میشود. یک روش آسپیراسیون معمولاً با کمک تصویربرداری پزشکی انجام میشود تا اطمینان حاصل شود که سوزن مستقیماً در بورس ران آسیبدیده قرار میگیرد. برداشتن مایع از بورس ملتهب میتواند فشار را در لگن کاهش دهد.
آزمایشات آزمایشگاهی اضافی
همچنین ممکن است از آزمایش خون برای رد یا تأیید شرایط التهابی سیستمیک در سراسر بدن مانند آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریاتیک و نقرس استفاده شود. این شرایط میتواند باعث درد و تورم مفاصل شود. آنها همچنین احتمال ابتلا به بورسیت، از جمله بورسیت لگن را افزایش میدهند.
بورسیت مفصل ران چگونه درمان میشود؟
درمان بورسیت معمولاً شامل انجام تمرینات تقویتی و کششی است. این به جلوگیری از آتروفی عضلانی کمک میکند. باید از فعالیتهایی که باعث درد میشوند، اجتناب کنید. از پزشک خود در مورد تمریناتی که به تقویت قدرت در ناحیه کمک میکند، بپرسید. بورسیت شما ممکن است بر توانایی شما برای عملکرد طبیعی تأثیر بگذارد. اگر چنین است، ممکن است به فیزیوتراپی برای کمک به حرکت مجدد نیاز داشته باشید. این امر به ویژه در صورت ابتلا به بورسیت مزمن صادق است.
همچنین میتوانید از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن برای تسکین درد و تورم استفاده کنید. همچنین ممکن است بخواهید از کیسه یخ در ناحیه موردنظر برای کاهش تورم استفاده کنید. اگر این درمانها کمکی نکرد، ممکن است لازم باشد مایعات را از بورس خارج کنید. یا ممکن است برای کاهش درد و تورم به تزریق استروئید نیاز داشته باشید. تزریقات استروئیدی معمولاً در درمان بورسیت بسیار مؤثر است، اما ممکن است بعد از چند ماه به تزریق دیگری نیاز داشته باشید.
درمان جراحی بورسیت هیپ
برای بورسیت هیپ به ندرت نیاز به جراحی است. اگر بورس بعد از انجام تمام درمانهای غیر جراحی ملتهب و دردناک باقی بماند، پزشک ممکن است برداشتن بورس را با جراحی توصیه کند. برداشتن بورسا به مفصل ران آسیب نمیرساند و لگن بدون آن میتواند به طور طبیعی عمل کند. روش جدیدتری که در حال محبوبیت است، برداشتن بورس با آرتروسکوپی است. در این روش، بورس از طریق یک برش کوچک (۱/۴ اینچی) روی مفصل ران برداشته میشود. یک دوربین کوچک یا آرتروسکوپ در برش دوم قرار داده میشود تا پزشک بتواند ابزارهای جراحی مینیاتوری را راهنمایی کند و بورس را برش دهد. این جراحی کمتر تهاجمی است و بهبودی سریعتر انجام میشود. هر دو نوع جراحی به صورت سرپایی (یک روز) انجام میشود، بنابراین یک شب اقامت در بیمارستان معمولاً ضروری نیست.
چگونه یک فیزیوتراپیست میتواند به بهبود بورسیت ران کمک کند؟
فیزیوتراپ شما با شما همکاری خواهد کرد تا برنامه درمانی خاصی را طراحی کند که به بهبودی شما سرعت میبخشد، از جمله تمرینات و درمانهایی که میتوانید در خانه انجام دهید. فیزیوتراپی به شما کمک میکند تا به سبک زندگی و فعالیتهای عادی خود بازگردید. زمان لازم برای بهبودی این بیماری متفاوت است، اما زمانی که یک برنامه کششی و تقویتی مناسب اجرا شود، میتوان نتایج را در ۲ تا ۸ هفته یا کمتر به دست آورد. در طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول پس از تشخیص، فیزیوتراپیست ممکن است به شما توصیه کند:
- با پرهیز از پیادهروی یا هر فعالیتی که باعث درد میشود، به ناحیه موردنظر استراحت دهید.
- هر ۲ ساعت یکبار به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه کمپرس یخ را روی محل قرار دهید.
- برای خدمات بیشتر، مانند دارو یا آزمایشات تشخیصی، با پزشک مشورت کنید.
فیزیوتراپیست شما با شما همکاری خواهد کرد تا:
-
کاهش درد و تورم: اگر فعالیتهای مکرر باعث بورسیت مفصل ران شده باشد، فیزیوتراپ به شما کمک میکند بفهمید که چگونه از فعالیتهای خود اجتناب کنید یا آنها را اصلاح کنید تا بهبودی شروع شود. فیزیوتراپیست شما ممکن است از انواع درمانها و فن آوریها برای کنترل و کاهش درد و تورم شما استفاده کند، از جمله یخ، گرما، اولتراسوند، تحریک الکتریکی، نوار چسب درد، تمرینات و درمان عملی، مانند ماساژ تخصصی.
-
بهبود حرکت: فیزیوتراپ شما، فعالیتها و درمانهای خاصی را برای کمک به بازگرداندن حرکت طبیعی در لگن و ساق پا انتخاب میکند. این حرکات ممکن است با حرکات منفعل شروع شود که فیزیوتراپیست برای شما انجام میدهد تا مفصل ران را به آرامی حرکت دهد و به سمت تمرینات و کششهای فعالی که خودتان انجام میدهید، پیشرفت کند.
-
بهبود انعطافپذیری: فیزیوتراپ شما تعیین میکند که آیا ماهیچههای پا یا ستون فقرات سفت هستند یا خیر، به شما در کشش آنها کمک میکند و به شما یاد میدهد که چگونه آنها را کشش دهید.
-
بهبود قدرت: بورسیت هیپ اغلب به عضلات ضعیف یا آسیب دیده لگن مربوط میشود. برخی تمرینات به بهبودی در هر مرحله از درمان کمک میکند. فیزیوتراپ شما تمرینات و تجهیزات صحیح را برای بازیابی مداوم قدرت و چابکی شما انتخاب و به شما آموزش میدهد. اینها ممکن است شامل استفاده از وزنههای کاف، نوارهای کششی، تجهیزات وزنهبرداری و تجهیزات ورزشی قلبی، مانند تردمیل یا دوچرخههای ثابت باشد.
-
بهبود تعادل: بازیابی حس تعادل پس از آسیب بسیار مهم است. فیزیوتراپیست تمریناتی را برای بهبود مهارتهای تعادلی به شما آموزش میدهد.
-
یک برنامه تمرینی در خانه یاد بگیرید. فیزیوتراپ شما، تمرینات تقویتی و کششی را به شما آموزش میدهد تا در خانه انجام دهید. این تمرینات برای نیازهای شما خاص خواهد بود. اگر آنها را طبق تجویز فیزیوتراپ خود انجام دهید، میتوانید بهبودی خود را تسریع کنید.
-
بازگشت به فعالیتها: فیزیوتراپیست شما اهداف فعالیت شما را با شما در میان میگذارد و از آنها برای تعیین اهداف بازیابی کار، ورزش و زندگی روزمره شما استفاده میکند. برنامه درمانی شما به شما کمک میکند تا به ایمنترین، سریعترین و مؤثرترین راه ممکن به اهداف خود برسید. فیزیوتراپیست شما تمرینات، فعالیتهای بازآموزی کار، تکنیکها و تمرینات ورزشی را که با سبک زندگی شما مطابقت دارد، به شما آموزش میدهد.
-
زمان بازیابی سرعت: فیزیوتراپیست شما در انتخاب بهترین درمانها و تمرینات، آموزش دیده و با تجربه است تا به شما کمک کند تا با خیال راحت بهبود پیدا کنید، به سبک زندگی عادی خود بازگردید و سریعتر از آنچه به تنهایی انجام میدهید، به اهداف خود برسید.
آیا میتوان از این آسیب یا وضعیت پیشگیری کرد؟
فیزیوتراپ شما میتواند یک برنامه ورزشی خانگی را برای تقویت و کشش ماهیچههای اطراف زانو، بالای ساق و شکم برای کمک به جلوگیری از آسیبهای بعدی توصیه کند. اینها ممکن است شامل تمرینات قدرتی و انعطافپذیری برای ساق پا، زانو و عضلات مرکزی باشد. برای کمک به جلوگیری از عود آسیب، فیزیوتراپیست ممکن است به شما توصیه کند:
- برای حفظ شرایط بدنی خوب، حتی در خارج از فصل ورزشی، از یک برنامه تمرینی انعطافپذیر و تقویتی مداوم، به ویژه برای عضلات لگن پیروی کنید.
- همیشه قبل از شروع یک ورزش یا فعالیت بدنی سنگین بدن خود را گرم کنید.
- به جای افزایش ناگهانی میزان یا شدت فعالیت، به تدریج هر فعالیت ورزشی را افزایش دهید.
- در صورتی که طول پاهای شما متفاوت است، کفش مناسب تهیه کنید.
- وضعیت صحیح بدن را یاد بگیرید و آن را حفظ کنید.
هدف فیزیوتراپی ایرانیان کاهش درد و کمک به عملکرد، حرکت و زندگی بهتر است.
کلینیک فوق تخصصی سلامتی، درمانی و فیزیوتراپی ایرانیان ، بهترین فیزیوتراپی در اصفهان
به طور کلی، مجموعه سلامت ایرانیان شامل کلینیکها و بخش های درمانی :
کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان باشگاه بدنسازی ایرانیان کلینیک لاغری و زیبایی ایرانیان استخر آب درمانی ایرانیان فروشگاه اینترنتی محصولات طبی و پزشکی
فیزیوتراپی ایرانیان ، طی سال ها فعالیت همیشه در تلاش است تا خدمات زیر را ارائه نماید.
الکتروتراپی ، تکارتراپی ، مگنت تراپی ، فیزیوتراپی ورزشی ، لیزرتراپی ( لیزر پرتوان ) ، اولتراسوند US ، فیزیوتراپی کمر ، فیزیوتراپی زانو ، فیزیوتراپی دست ، فیزیوتراپی گردن ، فیزیوتراپی سکته مغزی ، فیزیوتراپی پارکینسون ، فیزیوتراپی پا ، فیزیوتراپی درد پاشنه پا ، فیزیوتراپی خارپاشنه ، فیزیوتراپی ACL ، فیزیوتراپی کف لگن ، فیزیوتراپی بارداری ، فیزیوتراپی کودکان ، ماساژ درمانی ، باشگاه ورزشی ، آب درمانی و …
شماره تماس فیزیوتراپی ایرانیان – بهترین فیزیوتراپی در اصفهان ۰۳۱۹۱۶۲۰۰۰۲
سامانه نوبت دهی آنلاین فیزیوتراپی ایرانیان در اصفهان