برای درمان یبوست می توان از فیزیوتراپی کف لگن استفاده کرد.یبوست تکرار شونده ای که منشاء گوارشی نداشته باشد ، صرفاً از طریق فیزیوتراپی کف لگن با تکنیک ها،مانورها و آموزش بایوفیدبک درمان می شود ، این سبک نوین درمان به علت نوع فرآیند درمان که به اختصار آموزش عضلات غیر قابل دسترس لگن نامیده می شود در حال حاضر بهترین ، ساده ترین ، راحت ترین و درمان بدون درد یبوست است.در ادامه فیزیوتراپی ایرانیان بهترین فیزیوتراپی اصفهان درباره بیماری یبوست برای شما بیشتر توضیح داده و با درمان یبوست با فیزیوتراپی کف لگن بیشتر آشنا خواهید شد.
علائم بیماری یبوست
نشانه های بیماری یبوست عبارت است از:
- اشخاصی که کمتر از دو بار در روز دفع دارند.
- افرادی که به مدت طولانی در دستشویی می مانند.
- افرادی که نمی توانند به راحتی مدفوع خود را تخلیه کنند و بریده بریده دستشویی می کنند.
- افرادی که حین دفع مدفوع احساس درد یا سوزش دارند.
- افرادی که بعد از دستشویی حس خوبی ندارند.
- افرادی که وقتی از دستشویی بیرون می آیند احساس می کنند تخلیه کامل صورت نگرفته و احساس می کنند دوباره دستشویی دارند.
یبوست کدام گروه با فیزیوتراپی درمان می شود؟
افرادی که دچار ضعف عضلات کف لگن یا عدم هماهنگی عضلات کف لگن و اسفنگترها هستند می توانند یبوست خود را با فیزیوتراپی کف لگن درمان کنند.
اگر جزء گروه های زیر هستید برای درمان یبوست خود می توانید از فیزیوتراپی کف لگن استفاده کنید:
- احساس دفع ناکامل دارید.
- باید ساعت های طولانی برای دفع در دستشویی بمانید.
- حین دفع احساس می کنید یک مانع در مسیر خروج مدفوع وجود دارد.
- حین دفع درد یا خون ریزی دارید.
- مجبورید از دست یا شلنگ آب برای تخلیه استفاده کنید.
شایع ترین اختلالات دفع مدفوع
سندروم نزول لگن یا افتادگی کف لگن:
رکتوسل:
این اختلال به معنای بیرون زدگی رکتوم از واژن است و می تواند علت های مختلفی داشته باشد.در ادامه چند مورد از دلایل رکتوسل را برای شما نام می بریم:
- بارداری ها و زایمان های مکرر حتی اگر زایمان طبیعی نباشد به علت پروسه ی بارداری
- تغییرات ساختاری در بدن مادر میتواند باعث افتادگی رحم و بیرون زدگی واژن شود .
- زور زدن های مکرر به علت یبوست
- اختلالات هورمونی در سنین بالا در خانم ها می تواند باعث گشاد شدن رکتوم و بیرون زدگی آن شود.
این اختلال را در درجات اولیه می توان با فیزیوتراپی کف لگن حل کرد و نیازی به عمل جراحی ندارد.
سیتوسل
به این اختلال افتادگی مثانه نیز می گویند.این اختلال زمانی رخ می دهد که لیگامان بالا نگه دارنده ی مثانه و عضلات کف لگن ضعیف شده یا تحت کشش قرار بگیرند و این موضوع باعث پایین آمدن مثانه و وارد شدن فشار به رحم شود.این اختلال را هم می توان با رکتوسل در درجات اولیه با فیزیوتراپی کف لگن برطرف کرد و اصلا نیازی به عمل جراحی ندارد.
اینتروسل
در این اختلال روده باریک پشت واژن گیر می کند و از داخل واژن می توان آن را لمس کرد.
سندروم بیرون زدگی کامل رکتوم
در این اختلال چین های روده ازمقعد کاملا بیرون می زند.معمولا در این اختلال نیازی به عمل جراحی نیست و بعد از عمل به یک د.ذه فیزیوتراپی تخصصی جهت تکمیل درمان نیاز است.
پارادوکس(افزایش تون انقباض عضلات مقعد)
دیس سینرژی
در این اختلالات عضلات مقعد انقباضات نامناسب و ناهماهنگ دارند و با یکدیگر هماهنگ نیستند.در این اختلال عضلات هنگام دفع عملکرد صحیحی ندارند.فیزیوتراپی عضلات و اعصاب را هماهنگ می کند و مؤثرترین راهکار برای درمان این ناهماهنگی است.
نحوه درمان یبوست با فیزیوتراپی
- یبوست
- بی اختیاری ادرار
- تکرر ادرار
- شب ادراری کودکان
- یبوست کودکان
- یبوست کودکان
- افتادگی رحم
- واژینیسموس
- بی اختیاری گاز
- بی اختیاری مدفوع
- دردهای لگنی
فیزیوتراپی به وسیله دستگاه بیوفیدبک و مانیتورینگ و ارزیابی دقیق قدرت عضلات کف لگن انجام می شود.پس از ارزیابی نمودار کف لگن تمامی ضعف ها ، اسپاسم ها و پارادوکس های عضلانی تشخیص داده شده و برنامه ی درمانی بیمار با بازی ها و الگوهای متنوع تنظیم می شود بنابراین مشکل بیمار کاملا حل خواهد شد.در این روش میزان بهبودی بیمار در هر جلسه با اعداد دقیق مشخص می شود و فرد نسبت به روند بهبودی خود آگاه می شود.
اگر دو سه روز یا حتی بیشتر گذشته است و هنوز احساس دفع و نیاز به تخلیه مدفوع ندارید دارای اختلالات گوارشی هستید.در این مواقع برای درمان کامل علاوه بر استفاده از فیزیوتراپی باید به نزد متخصص گوارش مراجعه کنید.انجام ماساژ های تخصصی و مانور های شکمی به درمان این بیماری کمک زیادی می کند.از شایع ترین مشکلات لگن کنترب ضعیف مثانه،روده و هر نوع درد مربوط به لگن و پرولاپس است.فیزیوتراپی برای درمان این مشکلات مفید است.
تحقیقات نشان داده است که انجام تمرینات عضلات کف لگن به کنترل مثانه و روده در زنان و مردان کمک می کند.برخی زنان که مبتلا به بی اختیاری ادرار هستند متوجه شده اند که استفاده ازیک نوع خاص شیاف که در داخل واژن قرار می گیردکمک زیادی به کنترل مثانه و علائم پرولاپس لگن می کند. ابزارهای آزمایشی و درمانی ویژه ای که متخصصان فیزیوتراپی برای مشکلات روده (مانند انواع خاص یبوست و بی اختیاری) استفاده می کنند برای بهبود علائم و ایجاد تغییر در کیفیت زندگی موثر است.
دلایل مشکلات روده و مثانه
از دلایل مشکلات روده و مثانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- عادت ها و سبک زندگی نامناسب (اضافه وزن،خوردن غذاهای ناسالم،نوع ورزشی که انجام می دهید)
- عضلات ضعیف کف لگن
- وضعیت بدنی نامناسب در حالت کلی یا زمان ورزش
- آسیب عصب نخاعی یا لگن
- آسیب بافت های پیوندی و حتی واکنش های محافظتی ناشی از فعالیت بیش از حد مغز در صورت احساس وجود مشکل
- شل نکردن عضلات کف لگن
در چه مواقعی به مراقبت های پزشکی نیاز داریم؟
چنان چه به صورت ناگهانی کنترل مثانه و روده خود را از دست دادید و دچار بی اختیاری مثانه،روده یا یبوست شدید باید سریعا به دنبال مراقبت پزشکی باشید.
علاوه بر این اگر کمر درد شدید دارید یا دچار بی حسی در ناحیه نشیمنگاه (کشاله های ران، باسن و داخل ران ها که بر روی زین قرار می گیرد)شدید حتما به پزشک مراجعه کنید.این علائم می توانند در اثر یک بیماری نادر اما جدی که منجر به تورم شدید ناحیه اطراف اعصاب نخاعی می شود ایجاد شوند.در غیر این صورت متخصص فیزیوتراپی آموزش دیده در زمینه سلامت مثانه و روده قادر به تشخیص و درمان بوده و همچنین در صورت لزوم با سایر متخصصان پزشکی ارتباط برقرار خواهد کرد.
مشکلات رایج عضلات کف لگن
مانند هر ماهیچه دیگری در بدن عضلات کف لگن نیز ممکن است بیش از حد ضعیف یا بیش از حد سفت باشند.این عضلات هم چنین می توانند در اثر ضربه یا آسیب بیش از حد کشیده یا پاره شوند.
عضلات کف لگن ضعیف
عضلات کف لگنی که خاصیت کشسانی کمی دارندمی توانند منجر به بی اختیاری فشاری و پایین افتادن اندام لگن شوند.بی اختیاری فشاری ادراری زمانی رخ می دهد که فرد هنگام سرفه،عطسه،دویدن یا خندیدن ادرار می کند.پایین افتادن اندام نیز زمانی رخ می دهد که عضلات کف لگن فوق العاده سست شوند و نیام اطراف آن ها به قدر کافی اندام های لگنی را نگه نمی دارند و باعث پایین افتادن مثانه، رحم یا مقعد می شوند.تمرین و تقویت عضلات کف لگن در درمان بسیاری از بیماری ها مؤثر است.فیزیوتراپ برنامه تمرینی خاصی را تدارک می بیند تا عضلات کف لگن را تمرین داده و تقویت کند.دیگر رویکرد هایی که می توانند مورد استفاده قرار گیرند شامل درمان دستی، پس خوراند زیستی (بیوفیدبک) و تکنیک الکتروتراپی است.
عضلات کف لگن سفت یا بیش از حد فعال
عضلات تنها قدرت ندارند توانایی آن ها در شل و کشیده شدن نیز اهمیت زیادی دارد.یک گردن سفت شده می تواند باعث گردن درد یا سردرد شود.عضلات کف لگن هایپرتونیک، سفت یا کوتاه می توانند مشکلات زیادی با خود به همراه داشته باشند که اغلب مواقع غلط تشخیص داده می شود از جمله:
- تکرر ادرار و فشار آوردن یا عدم توانایی تخلیه کامل مثانه یا روده
- درد جنسی هنگام مراقبت یا پس از آن.هنگامی که عضلات بیش از حد سفت باشند، مقاربت می تواند خیلی سخت شود.
- درد لگن مانند درد در اندام های تناسلی (فرج، مجرا یا آلت مردانه) یا اطراف مقعد و دنبالچه.
- درد مزمن و غیر قابل توضیح کمر یا لگن
- یبوست و درد هنگام زور زدن در زمان تخلیه روده.
درمان فیزیوتراپی برای عضلات کف لگن هایپرتونیک معمولا شامل درمان دستی عملی، تنفس دیافراگمی، تمرینات هوشیاری، پس خوراند زیستی و رویکرد های تمرینات ورزشی کاهش وزن برای رها کردن و کشش کف لگن است.
درمان کف لگن چه زمانی کارساز است؟
اشخاص در تمامی سنین به کف لگن سالم نیاز دارند.عضلات کف لگن ممکن است بنا به دلایل مختلفی ضعیف یا بیش از حد سفت و دردناک شوند.همه این موارد به دلیل افزایش سن نیست.مشکلات کف لگن در خانم ها اغلب با بارداری و زایمان آغاز می شود و در ورزشکاران جوان نیز رایج است.
سلامت لگن یا فیزیوتراپی کف لگن در پیشگیری از بسیاری شرایط مؤثر است از جمله:
- تقویت و رها سازی عضلات کف لگن
- علائم مثانه و روده
- رضایت جنسی
- توانبخشی قبل و بعد از عمل جراحی
- آماده سازی برای زایمان و ریکاوری پس از زایمان
- ثبات عضلات مرکزی بدن و مشکلات مربوط به کمر
- افتادگی ها