درد آرنج دست
یکی از مهم ترین مسائلی که ممکن است فعالیت های روزمره افراد را مختل نماید احساس درد در ناحیه آرنج دست است. درد آرنج دست به دلایل مختلفی می تواند به وجود آید و در برخی افراد نیز بیشتر به چشم می خورد. استفاده بیش از حد از دست ها و آرنج در فعالیت های روزمره و آسیب های حاصل از ورزش از رایج ترین دلایل ایجاد درد آرنج دست به شمار می رود. ورزش هایی نظیر گلف، تنیس، بوکس و بیسبال می توانند منجر به درد در ناحیه آرنج گردند.
در این مقاله قصد داریم به بررسی علل درد آرنج دست بپردازیم. همچنین، خواهیم دید که چگونه فیزیوتراپی می تواند برای بهبود اختلالات آرنج به کار رود.
آسیب به کدام قسمت ها می تواند منجر به درد آرنج دست شود؟
آرنج مفصلی است که استخوان بازو و ساعد دست را به یکدیگر متصل کرده و نقش بسیار مهمی در عملکرد بهینه دست ها ایفا می کند. قسمت های مختلفی از دست که به نوعی با مفصل آرنج مرتبط می شوند عبارت اند از:
- عضلات بازو
- رباط های آرنج
- تاندون ها
- استخوان های بازو
- بورسیت آرنج
هر کدام از این قسمت ها می توانند در اثر آسیب های مختلف دچار مشکل شوند. در نتیجه عملکرد آرنج با اختلال مواجه شده و در نهایت منجر به درد آرنج دست می گردد. برای اینکه بتوان ناراحتی های آرنج را بر طرف نمود لازم است در ابتدا علت آن شناسایی شود. بنابراین، در صورت بروز درد آرنج باید به یک پزشک متخصص مراجعه کرده و بعد از علت یابی برای درمان برنامه ریزی نمود.
انواع اختلالاتی که منجر به درد آرنج دست می شوند، کدام اند؟
اختلالاتی که در آرنج دست ایجاد می شوند انواع مختلفی دارند که هر کدام درمان های خاص خود را می طلبند. در ادامه به برخی از مهم ترین اختلالات آرنج دست اشاره می کنیم.
اختلال اپی کندیلیت داخلی
اختلال اپی کندلیت داخلی یکی از رایج ترین عوامل درد آرنج دست است که عمدتا برای بازیکنان بیسبال و گلف بازان رخ می دهد. در واقع، این که یک بازیکن بیسبال باید پرتاب توپ را به طور مکرر تکرار کند، منجر به بروز این ناهنجاری خواهد شد. همچنین، در مواردی که فرد با چرخش چوب گلف باید به توپ ضربه بزند می تواند منجر به ایجاد اختلال اپی کندیلیت داخلی گردد.
اپی کندیلیت داخلی ممکن است در اثر برخی مشاغل نیز در افراد بروز کند. برای مثال کسانی که در طول روز ناچارند یک ابزار سنگین مانند چکش را از ناحیه آرنج خود بچرخانند، ممکن است دچار این عارضه و در نهایت درد آرنج دست گردند.
برای درمان اپی کندیلیت داخلی می توان از کمپرس سرد و یا برخی داروهای ضدالتهابی بدون نسخه استفاده نمود.
اختلال اپی کندیلیت جانبی
گاهی ممکن است انجام برخی فعالیت ها یا ورزش ها منجر به آسیب تاندون های بیرونی آرنج گردند. آسیب تاندون ها در نهایت منجر به درد آرنج دست شده و در خیلی از موارد آرنج نمی تواند قابلیت های قبل را داشته باشد. از جمله افرادی که ممکن است با این عارضه روبرو شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ورزشکاران مخصوصا کسانی که با راکت بازی می کنند
- آشپزها
- نجاران
- کارگران خودرویی
- نقاشان
- لوله کش ها
ابتلا به ناهنجاری اپی کندیلیت جانبی معمولا با سوزش قسمت های مربوط به امتداد خارجی آرنج و یا درد آرنج دست خود را نشان می دهد. حتی ممکن است اشخاصی که به این اختلال دچار شده اند، قدرت کافی برای چنگ زدن را نداشته باشند. از روش های مهمی که برای بهبود درد آرنج دست ناشی از اپی کندیلیت جانبی به کار می روند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استراحت دادن به ناحیه آرنج
- فیزیوتراپی آرنج
- استفاده از انواع بریس یا بند آرنج برای تنیس بازان
بورسیت اولکرانون (Olecranon)
شاید این سوال پیش آید که بورسیت اولکرانون چیست؟ به طور کلی، در اطراف هر مفصل کیسه های حاوی مایعی وجود دارند که از آن مفصل محافظت می کنند. حال اگر برای این کیسه ها مشکلاتی به وجود آید که عملکرد آن ها را مختل سازد، اختلال بورسیت نامیده می شود. بورسیت اولکرانون نوعی از بورسیت است که بر استخوان نوک تیز آرنج تاثیر می گذارد. درد آرنج دست در اثر بورسیت ممکن است در اثر یکی از دلایل زیر شروع شود:
- وارد شدن ضربه به آرنج
- تکیه طولانی مدت بر روی آرنج
- بروز عفونت در ناحیه آرنج
- بروز آرتریت در ناحیه آرنج
برخی از نشانه های ابتلا به اختلال بورسیت آرنج عبارت اند از:
- تورم
- درد آرنج دست
- ایجاد مشکل در حرکت و خم و راست کردن آرنج
- احساس گرما و قرمزی ناشی از عفونت در ناحیه آرنج
برای درمان بورسیت اولکرانون می توان با مراجعه به پزشک متخصص، دارو درمانی را آغاز نمود. اما اگر بیماری به مرحله شدیدی رسیده باشد ممکن است فرد نیاز به جراحی آرنج پیدا کند.
بروز بیماری آرتروز در ناحیه آرنج دست
گاهی غضروف هایی که در مفاصل مختلف بدن وجود دارند، دچار فرسایش و آسیب می گردند. وجود غضروف در مفاصل به کاهش اصطکاک بین استخوان های مختلف در محل اتصال کمک می کند. حال اگر این بافت همبند دچار فرسودگی و سایش گردد، مقدار این اصطکاک افزایش خواهد یافت. این بیماری را استئوآرتریت یا آرتروز می نامند که منجر به درد آرنج دست یا هر مفصل میزبان دیگر خواهد شد. برخی از نشانه های اصلی بروز آرتروز عبارت اند از:
- درد آرنج دست
- ایجاد مشکل در خم و راست کردن آرنج
- احساس قفل شدگی در آرنج
- ایجاد صدا در حین حرکت آرنج
- ورم در ناحیه مفصل
انجام فیزیوتراپی برای کاهش درد آرنج دست و بهبود آرتروز آرنج مفید است. اما گاهی شدت فرسودگی غضروف به حدی است که جراحی تعویض مفصل را ضروری می سازد.
ایجاد شکستگی و دررفتگی در ناحیه آرنج دست
زمین خوردن و سقوط بر روی آرنج دست یا بازو می تواند منجر به شکسته شدن آرنج و یا در رفتن آن گردد. در رفتن مفصل آرنج به معنای خارج شدن این مفصل از محل اصلی خود و قرار گرفتن در جایی غیرمعمول است. هر دو حالت شکستگی و دررفتگی منجر به ایجاد درد آرنج دست می شود که بسیار طاقت فرسا خواهد بود. از علائم اصلی ایجاد شکستگی و یا در رفتن مفصل آرنج می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغییرات در ظاهر ناحیه آرنج، مانند تورم و تغییر رنگ
- ناتوانی در حرکت و خم و راست کردن مفصل آرنج
- احساس درد در ناحیه آرنج دست
درمان شکستگی و در رفتن مفصل آرنج باید تحت نظر یک پزشک متخصص ارتوپد انجام گیرد. در اصل، پزشک با جا انداختن و آتل بندی یا گچ گرفتن این ناحیه آن را درمان می کند. بعد از گذراندن دوره درمانی آتل بندی، نوبت به انجام درمان فیزیوتراپی آرنج می رسد. لازم است فرد با انجام حرکات اصلاحی و ورزش های فیزیوتراپی، آمادگی آرنج را برای حرکت بالا برده و دامنه حرکتی آن را تقویت نماید.
کشیدگی رباط یا رگ به رگ شدن آن
آسیب به رباط به عنوان یکی از اجزای اصلی مفصل آرنج و هر مفصل دیگری می تواند درد آرنج دست را در پی داشته باشد. رگ به رگ شدن رباط در اثر وارد شدن ضربه و یا ایجاد هر نوع تنشی در این ناحیه به وجود می آید. مشکلاتی که ممکن است برای رباط آرنج ایجاد شوند عبارت اند از:
- کشیدگی رباط
- پاره شدن رباط
- نیمه پاره شدن رباط
- ایجاد صدا در هنگام حرکت مفصل در برخی موارد
علائمی که نشان می دهند رباط آرنج دست دچار آسیب گردیده به شرح زیر هستند:
- درد آرنج دست
- بی ثباتی مفصل آرنج
- ایجاد تورم در ناحیه آرنج
- کاهش دامنه حرکتی آرنج
روش هایی که برای درمان مشکلات مرتبط با کشیدگی، پارگی یا رگ به رگ شدن رباط آرنج به کار می روند به قرار زیر هستند:
- استراحت مطلق برای مدت زمان مشخص
- کمپرس سرد و استفاده از یخ درمانی در ناحیه آرنج
- آتل بندی و بستن آرنج
- انجام فیزیوتراپی تحت نظر افراد حرفه ای
استئوکندریت دیسکانس (Osteochondritis Dissecans)
بیماری استئوکندریت دیسکانس که ممکن است با نام پانر (Panner’s Disease) نیز آن را شنیده باشید، عمدتا در افراد جوان و ورزشکاران دیده می شود. این بیماری عبارت است از جدا شدن قطعات ریز استخوان یا غضروف در ناحیه مفصل آرنج یا هر مفصل دیگر و قرار گرفتن آن در محلی غیر متعارف. این بیماری معمولا در ظاهر مشخص نمی شود و با برخی از علائم زیر یا همه آن ها تشخیص داده می شود:
- احساس درد آرنج دست
- افزایش حساسیت در قسمت خارجی آرنج
- ایجاد مشکل در حرکت و خم و راست کردن آرنج
- احساس قفل شدگی در مفصل
بهتر است آرنج دست را برای مدتی به طور بی حرکت و ثابت نگه دارید. همچنین، درمان بیماری استئوکندریت دیسکانس با روش های درمان فیزیوتراپی امکان پذیر است.
روش های تشخیص علت درد آرنج دست چیست؟
در صورت وارد شدن ضربه به آرنج و یا سقوط بر روی این ناحیه و یا بروز درد آرنج دست به هر دلیل دیگری، بهتر است در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه نمایید. معمولا در مرحله اول لازم است تصویربرداری از این ناحیه انجام گیرد. روش های مرسوم تشخیصی عبارت اند از:
- تصویربرداری اشعه ایکس
- سی تی اسکن
- اسکن ام آر آی
- الکترومیوگرافی (EMG)
- بیوپسی یا نمونه برداری از مایع بورسای آرنج
پزشک متخصص بر اساس تصاویر به دست آمده فرایند درمانی شامل دارو درمانی، استراحت و فیزیوتراپی آرنج را برنامه ریزی خواهد کرد.
عوامل درد آرنج دست و بیماری های این ناحیه با چه روش هایی برطرف می شوند؟
پیش از شروع درمان باید عامل ایجاد درد آرنج دست شناسایی شود. این کار به تجویز یک روش درمانی مناسب منجر خواهد شد. روش های اولیه رایجی وجود دارند که در مراحل ابتدایی درمان از آن ها استفاده می شود. با این حال، اگر این روش ها پاسخگوی اختلال ایجاد شده نباشند، باید ناحیه آرنج تحت جراحی قرار گیرد.
روش های مرسوم درمان درد آرنج دست عبارت اند از:
- یخ درمانی و کمپرس سرد
- استراحت برای یک بازه زمانی مشخص
- مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
- انجام فیزیوتراپی تحت نظر یک متخصص و تکنسین حرفه ای
- استفاده از بریس برای ثابت نگه داشتن آرنج
- تزریق استروئید
- حرکات اصلاحی برای کاهش درد آرنج
انجام ورزش چه تاثیری بر درمان درد آرنج دست دارد؟
بر اساس عامل به وجود آورنده درد آرنج دست، انجام ورزش های مناسب می تواند تاثیرات مثبتی بر روند درمان آن بگذارد. برای مثال، تمرین ها و حرکات کششی می توانند اثرات زیر را بر آرنج دست داشته باشند:
- کاهش درد آرنج دست
- بهبود دامنه حرکتی آرنج
- کاهش التهاب ناشی از بیماری
- تقویت عضلات اطراف آرنج که از بروز اختلالات بعدی جلوگیری به عمل می آورد
کلینیک فیزیوتراپی ایرانیان، کلینیکی مجهز برای انجام درمان های فیزیوتراپی
مرکز فیزیوتراپی ایرانیان اصفهان یکی از بهترین مراکز در زمینه سلامت و انواع درمان های فیزیوتراپی به حساب می آید. این مرکز با سرپرستی مستقیم دکتر مهدی صدیقی، متخصص توانبخشی و فیزیوتراپی، اداره می گردد. ارائه خدمات فیزیوتراپی توسط پزشک متخصص و تکنسین های حرفه ای باعث شده تا کلینیک ایرانیان به عنوان یکی از مراکز محبوب نزد بیماران شناخته شود.
برای اطلاع از کلیه خدمات مجموعه سلامت ایرانیان می توانید به صفحه شخصی دکتر مهدی صدیقی مراجعه کنید.